Vinkkejä


Keskiaikaiset ravintolat

Helsinki

Aivan keskellä Helsinkiä City-käytävässä sijaitsee Viikinkiravintola Harald. Sieltä ei pidä odottaa saavansa aivan niin autenttista ruokaa kuin meidän pidoissamme, mutta kyllä sitä ihan syö.

Tallinna

Ykkösruokapaikkamme Tallinnassa taitaa olla Olde Hansa aivan vanhan kaupungin sydämessä. Lähistöllä on toinenkin keskiaikaravintola, Peppersack, mutta ns. perinteinen tapa syödä itsensä ähkyyn on kerätä porukka ja tilata jotkut Olde Hansan pidoista.


Kangaskauppoja

Pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla joutuu usein nuohaamaan useammankin kangaskaupan ennen kuin löytää haluamaansa. Suurin toimija on Eurokangas, jolla on isot myymälät Vantaalla Varistossa ja Tammistossa, ja pienemmät Tapiolan Heikintorilla, Sellon kauppakeskuksessa Leppävaarassa, Itäkeskuksen kauppakeskuksessa sekä Helsingin keskustassa Kluuvissa ns. Heimolan talossa.

Jos budjetti on rajaton, myy Holger Kivi Fredrikinkadulla Kampissa kalliita pukukankaita, joista osa sopii meidänkin käyttöömme. Muuten yksityisissä kangaskaupoissa on kato käynyt, sekä Matan Kangas Hakaniemessä että Kangas-Makasiini Lapinlahdenkadulla ovat lopettaneet.

Verkossa

Kotimaassa on kuin onkin verkkokangaskauppa juuri meille! Tippetin Dorotealta saa villoja ja pellavia hyvän palvelun kera. Hypistelemään pääsee joillakin kesän markkinoilla, ainakin Pyhtään Kesä-Heikissä ja Hollolan keskiaikatapahtumassa.

Tallinnassa

Jos tietää, minne mennä, on usein taloudellisestikin kannattavaa ostaa kankaita Tallinnasta. Lisäksi valikoima on keskiaikamielessä ainakin yhtä hyvä kuin pääkaupunkiseudun kangaskaupoissa. On hyvä huomioida, että vaikka Tallinna on muuten aika hyvin auki sunnuntaisinkin, näistä kaupoista suurin osa on pyhät kiinni.

Reippaan kävelymatkan päässä satamasta sijaitsevat Abakhan Fabricsin myymälät Pärnu maanteella (Pärnu mnt 69) ja Tartu maanteella (Tartu mnt 63). Abakhanilta joko löytyy tai sitten ei, mutta usein kilolaareissa tekee löytöjä. Voi myös olla hyvä paikka brokadikankaiden ostamiseen.

Lankafanit pyhiinvaeltavat Karnaluksin lankatukkuun, K.A. Hermanni 1, auki arkisin 9-17. Nauhan kutomiseen sopivia lankoja sieltä saa vähän huonosti, mutta neulakinnaskäyttöön löytyy paksumpaa villaa (neulojille, nääs) ja kun viitsii nuohota pikkuhyllytkin, löytyy Karnaluksista hyvin edullista silkkistä ompelulankaa. Viimeinen tärppi ovat valmiit nauhat, joita on sellainen huoneellinen ja seassa on paljon keskiaika- ja renessanssikäyttöön sopivia. Huomaa, että Karnaluksissa ei voi maksaa kortilla, vain käteinen kelpaa eli euroseteleitä mukaan!
Varoitus: jos vie neulojan (tai virkkaajan) Karnaluksiin, ei ihan heti pääse sieltä pois. 🙂

Uusi vielä testaamaton vinkki on uudelleenelävöittäjien kangaskauppa Kangalaegas, joka sijaitsee keskustassa osoitteessa Rüütli 4 – kaupan/ateljeen luonteesta ja aukioloajoista ei ole tietoa kuin vironkielisellä kotisivulla, joten kannattaa ehkä tarkistaa faktat sähköpostitse ennen kuin menee visiitille. Matkaraportti olisi tervetullut!

Aika kaukaa keskustan ulkopuolelta löytyy sitten Eesti Tekstiil, jolla on laaja pellavavalikoima ja edullisemmat pellavat kuin vanhan kaupungin putiikeissa. Eesti Tekstiilin osoite on Kadaka tee 44 ja sinne pääsee Vapauden aukiolta bussilla 16, pois pitää jäädä muuntamokentän jälkeen – ja jos ihan kaupan edessä olevan pysäkin ohi ajaa, niin seuraavaksi tulee Selverin supermarketin pysäkki, jolla aina jää väkeä ja jolta on lyhyt kävelymatka takaisinpäin.


Astioita

Hieman yllättäen keramiikkaa ja esimerkiksi tinalautasia löytää pääkaupunkiseudulla isommilta kirpputoreilta, esimerkiksi Pelastusarmeijalta ja Fidalta. Kohtuuhintaista kulutusta kestävää keramiikkaa on myös yleensä hyvin tarjolla kesän keskiaikamarkkinoilla kuten Kesä-Heikissä, Turussa, Hollolassa ja Hämeenlinnassa.

Tallinnassa voi Olde Hansan kaupasta ostaa astioita, myös laseja ja pulloja. Keramiikkaa voi löytää halvemmalla muualta, mutta ilmeisesti satamassa sijainnut keramiikkakauppa on lopettanut.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *